Çevrebilimci Kaçakova: Bulgaristan,Yunanistan ile yeni su sözleşmeleri imzalamamalı


Çevrebilimci Lübka Kaçakova, Bulgaristan'ın Yunanistan ile yeni su sözleşmeleri imzalamamalı diyerek, 

"Mesta Karasu Nehri'nin dünyada başka benzeri yok. Bulgaristan ormanlara, barajlara, ağaçlandırmaya, korumaya yatırım yapıyor, ancak bunun %10'unu biz kullanıyoruz, Yunanistan ise geri kalan %90'ını kullanıyor" sözlerine yer verdi. 


Kaçakova, Bulgaristan hükümetinin özellikle bu kadar kötü iklim değişikliği koşullarında, Yunan siyasetçilerin baskısına boyun eğmemeli ve nehir suları için yeni bir anlaşma imzalamamalıdır çağrısı yaptı. 


10 ay önce, Bulgaristan'ın Yunanistan'la tarım arazilerinin Mesta Karasu ve Arda nehirlerinden su temini konusunda yaptığı iki sözleşmeden birinin süresi doldu.  Sözleşmeler, İkinci Dünya Savaşı sonrasında imzalanan tazminat anlaşmasının bir parçası ve bu sözleşmelerin sona ermesinin ardından Yunanistan, Bulgar sularını yeniden kullanmak istiyor.  Sözleşmesi biten bu anlaşma uyarınca, Arda nehri boyunca, Yunanistan'daki Meriç Ovası'nın 20 bin hektarına serbestçe akıyordu. 


Yunan çiftçiler, hükümeti Arda'nın kullanımına ilişkin anlaşmayı yenilememekle suçlayarak protesto gösterisi düzenledi.Mesta Karasu Nehri'nin suyunun kullanımına ilişkin anlaşma ise 2031 yılına kadar yürürlükte. Arda suları ile yapılan sözleşme karşılığında Atina, Bulgaristan sınırında üç gümrük kapısı açtı.


Bir dönem Çevre ve Sular Bakan Yardımcılığını da yapan çevrebilimci Lübka Kaçakova BNT televizyonunda şunları söyledi;

"1964 tarihli anlaşma gereği, Arda nehrinden su temini fazlasıyla yerine getirildi, Yunan çiftçilerin kaygılarını anlıyorum, Arda'nın suları Yunanistan tarımına son derece iyi katkı sağlıyor. Ancak uzun yıllar boyunca Yunan hükümeti, Arda nehrinin sularının kendi topraklarına geçişinden sonra muhafaza edilmesi için bir baraj inşa edebilirdi. İklim değişikliğinin bu denli kötüye gittiği koşullarda, 65 yıl, hatta 15 yıl boyunca sularımız için olası yeni bir anlaşma imzalamak düşünülemez, Bulgar siyasetçileri sorumluluk içinde tavır almaları çağru yapıyorum" dedi.


"Bulgar uzmanlar ve bilim insanları neye ihtiyaç olduğunu ve ilaveten neleri sağlayabileceğimizi söylemeli. Siyasetçiler  en son olarak söz söylemeli, Şu anda Bulgaristan'a 1 Marta'a kadar anlaşma imzalaması yönünde baskı var, böyle bir şey yapılamaz ve yapılmamalıdır" diye ekledi.


İkinci sözleşmeye göre ise Mesta Nehri sularının kullanımına ilişkin olarak Bulgar Elektrik A.Ş. suların ücretli kullanımını talep etmiş olup, ülkeye kışın ilave miktarda elektrik verilmektedir.Bu anlaşma 2031 yılında doluyor. Çevrebilimci Kaçakova,

"Mesta Nehri, kapasitesinin yalnızca %10'unu kullandığımızdan ve 1996 yılında yapılan sözleşmeyle, hidrolik mühendisler için nesiller boyunca baş belası olmuştur. Yunanistan'a bunun %29'unu vermeyi kabul ettik,yani burada aslında sularının %90'ını kullanıyor.  1970'ten bu yana nehri boyunca yapılan tüm projelerin gelişimini neredeyse tamamen engelledi" dedi. 


Kaçakova yeni hükümetin, suyun kullanımı ve çözülmesi gereken sorunlar için Sofya ile Atina arasındaki ikili komisyonun toplanmasını isteyerek, önce uzmanlar ve bilim insanların konuşacağı genel bir toplantı yapması çağrısında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

* Yazılan yorumlardan site sahibi sorumluluk taşımaz !

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

***
ВАЖНО: Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.

Съдържанието на HABERBG.NET и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

Site haberlerin en altında reklam