Bulgargaz'ın Botaş'a aylarca ödeme yapmadığı ortaya çıktı



Bulgargaz ve Botaş'ın temsilcileri, Bulgaristan'ın yeniden müzakere etmek istediği iki ülke arasındaki mevcut anlaşmayla ilgili ilişkilerini görüşmek üzere 15 Ekim'de İstanbul'da bir araya geldikleri öğrenildi.


Milletvekili Kaloyan Metodiev'in Enerji Bakanı Vladimir Malinov'a yönelten sorular ve gelen yanıtlardan anlaşıldığı gibi, Bulgargaz'ın, Botaş'ın sunduğu Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarına ait faturaları ödemediği açıklandı. 


Son fatura 1 Ekim'de geldi. Bulgargaz birçok kez Botaş'a ödeme yapamayacağını bildirdi, ancak Türk tarafından yanıt alamadı, yalnızca faturalar geldi. Bulgar tarafı, Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in atadığı Başbakan Gılıb Donev'in 2023 yılı başında 13 yıllığına Botaş ile imzaladığı anlaşmayı yeniden müzakere etmeye çalışıyor.


Türkiye 13 yıl boyunca Bulgaristan'a doğalgaz transfer edeceği anlaşma gereği yıllık yaklaşık 1,5 milyar metreküpe kadar gaz transferi söz konusu. Bulgaristan açısından olumsuz koşulları barındırdığı nedeniyle, bu anlaşma siyasetçiler ve enerji uzmanları tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor.


ANLAŞMA YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLSİN TALEBİ

Bakan Malinov, 1 Ağustos'da Ankara'da Bulgargaz ile Botaş arasında bir toplantı yapıldığını hatırlatarak, Bulgar tarafın, Bulgargaz'ın mali istikrarını korumak için anlaşmanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini iletti. Bulgargaz, 31 Ağustos'ta İsviçre hukuku kapsamında bir hukuk danışmanıyla anlaşmanın hukuki analizini hazırlamak üzere görüşmelere başladı. Bakan Malinov'un milletvekiliye "Bu analizin temel amacı, müzakerelerin gidişatına ve bunların potansiyel gelişimine bağlı olarak çeşitli hukuki seçenekleri araştırmaktır" diye yanıt verdi.


Milletvekili Kaloyan Metodiev, Bakanın yanıt verdiği cevaba ilişkin ise,

"Cevabında, Türk şirketinin ödemeler için aylık fatura göndermeye devam ettiği, aylardır sessiz kaldığı, Bulgargaz'ın ise ödemeleri yapamadığı, görüşmelerin yerinde saydığı anlaşılıyor" dedi.


Sözleşmenin hukuki analizini hazırlamak için bir danışman tutması vesilesiyle milletvekili şunu sordu,

"Skandal ve milli karşıtı bu sözleşmeyi imzalayan Galıb Donev'in geçici hükümeti neden o zaman böyle bir danışmanlık ve analiz yapmadı?. Şimdi bu hukuki analiz, Bulgar devletine ve vatandaşlarına verilen zararı en aza indirme girişiminden ibaret olacak" diye ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

* Yazılan yorumlardan site sahibi sorumluluk taşımaz !

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

***
ВАЖНО: Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.

Съдържанието на HABERBG.NET и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.