HÖH- Yeni Başlangıç, Mestanlı'daki toplu Sünnet Şölenini sabote etti

FOTOĞRAFLAR: haberbg.net

Mestanlı Belediyesi'nin kardeş Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bugün Mestanlı'daki "Nov Jivot"- Yeni Hayat okumaevinde toplu Sünnen Şöleni düzenlendi.


70 çocuk geleneksel kıyafetlerle ve özel törenle sünnet edildi. Törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Filibe Başkonsolosu Korhan Küngörü, Krumovgrad Belediye Başkanı Sebihan Mehmed, Mestanlı Belediye Başkanı İlknur Kazım, Ardino Belediye Başkanı İzet Şaban, Kirkovo Belediye Başkanı Şinasi Süleyman, HÖH İl Başkanı Resmi Murad ve Kırcaali Bölge Müftü Yardımcısı Suray Mustafa katıldı. 


Mestanlı Belediye Başkanı İlknur Kazım, bugünkü sünnet törenin sabote edildiğini açıkladı. Kazım,

"Günler öncesinden duyurumuzu yaptık. Burası bayram şöleni havasına dönüşmesi gerekiyordu.Fakat şu an biraz Bulgaristan'da bayram şenliği, ibadetlerimize dönmek sorun. Üzülerek söylüyorum, sünnet için ne kadar yazılan çocuk varsa, liste birinin eline geçirilip,hepsi tek tek aranmış 'sünnet töreni iptal. Mestanlı'da sünnet töreni olmayacak' diye ve bu kişi de yeni oluşum olan Novo Naçalo- Yeni Başlangıç'tan , Kırcaali'den böyle bir baskı yapılmış.

Şunu söylemek istiyorum.1984-1989 yılları arasında sünnet yasaktı,Türkçe yasaktı, dini ibadetler yasaktı, ezan sesi yasaktı. Biz bu yıllara dönmeyeceğiz.Evet baskı var . Korkuyormuyuz, 'evet kormuyoruz' diyersek yalan söylemiş olacağız. Hepimiz korkuyoruz,belediye başkanlarımız da ,milletvekili adaylarımız da ,insanlarımız da ,köylerimizdeki muhtarlarımız ama bu toprakların ,hep söylüyoruz, biz misafir değiliz Bulgaristan'da ,ev sahibiyiz ve kimliğimize sahip çıkacağız" dedi.




Mestanlı'da farklı etnik toplumların yaşadığını , rahatlıkla kendi örf adetlerini ve dini inançlarını rahtlıkla yaptıklarını ifade ederek, 

"Bizde bölücülük yoktur.Höşgörülü davranarak herkese kuçak açıyoruz. herkesin ibadetine sahip çıkıyoruz ama aynı şekilde de bizim ibadetlerimize, örf ve adetlerimize kimse dokunamaz, onlara sahip çıkmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

 Her çocuk için geleneksel kıyafetler giydirildi. Etkinliğe şenlik havası katan bir müzik programı icra edildi. 


Törene katılan CHP Bursa milletvekili Hasan Öztürk , Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in ilk yurt duşı resmi ziyaretini Mestanlı'ya yaptığı için teşekkür etti. 

"Bugün kardeş kardeşe bir ayrım ve bir politika izleniyor. Yan yana oturduğumuz arkadaşlarımızla karşı karşıya getirilen derin bir politikayla da karşı karşıyayız. Ama bu şölenin bu şekilde sabote edilmesini de asla sindiremiyoruz, asla kabul edemiyoruz" diye konuştu.




T.C. Filibe Başkonsolosu Korhan Küngörü bu tür etkinliklerin iki şehir arasındaki bağları güçlendirdiğini bunların devamını daha da gelişmesini temenni etti. Toplu Sünnet Şölenin tüm Mestanlı halkına Bursa'da yaşayan kardeşlerime hayırlı uğurlu olmasını ,çocuklara mutluluk ve sevinç getirmesini diledi. 


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey'in ilk yurt dışı seyehati Mestanlı oldu


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ilk yurt dışı ziyaretini Mestanlı'ya yapması dolayısıyla anlamlı olduğunu ifade ederek, 

"Mestanlı'da burada hemşehrilerimiz,akrabalarımız var ,dostluklarımız var, kültürümüz var " dedi. 

Bursa Büyükişehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey


"Biz burayı birlikte oluşturacağımız o güzel atmosferi düşünerek ve nasıl iyi yaparız , nasıl daha geniş kitlelere yayıpta bu şöleni düşünürken, birileri de bu şölenin tam tersine iptal edilmesini sağlamak açısından ,ya da .çocuklarımıza ya da ailelere mesaj ileterek bu şölenin iptal edildiği anlamındaki ifadeler açıkçası beni Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak beni de üzmüştür. Aynı zamanda Bursa Büyükşehir Belediyesine yapılan bir haksızlıktır bu doğru bişey değildir. 

Bunu kabul etmemiz de olası değeldir. Çünkü bunu niye yapıyoruz, inancımızdan dolayıve kültürümüzden dolayı. Onun için buradayız cocuklarımız sünnet olsunlar diye. Ve bunu şölen havasında planlamışken öyle bir atmosferde hakikaten böyle bir yanlışın yapılmasını umuyorum kihem Mestanlılar hem yöre halkımız çok iyi anlayacaktır ve anlatacaktır diye düşünüyorum" sözlerini kullandı.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

* Yazılan yorumlardan site sahibi sorumluluk taşımaz !

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

***
ВАЖНО: Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.

Съдържанието на HABERBG.NET и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

Site haberlerin en altında reklam