Geçici hükümetin Başbakanı Goritsa Grınçarova- Kojareva oldu



Sayıştay Başkan Yardımcısı Goritsa Grınçaravova- Kojareva , Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından geçici hükümetin Başbakanı olarak belirledi.


Devlet başkanı, Kojareva'nın en geç 19 Ağustos'a kadar geçici hükümeti oluşturması gerektiğini söyledi. Yeni erken parlamento seçimleri için en uygun tarihin 20 Ekim olduğunu açıkladı.


Görev, Kojareva'ya tebliği ettiği sırada Rumen Radev şunları söyledi:

"Bu önemli ve sorumlu görevi kabul ettiğiniz için size teşekkür etmek istiyorum ama aynı zamanda bu görevi yerine getitirken yalnızca kendinize güveneceğinize dair sizi temin etmek istiyorum. Bu durumda mümkün olan tek seçenek sizsiniz. Zengin idari tecrübesi size  yardımcı olacak" .


Aldığı göreve "net bir sorumlulukla yaklaştığını" vurgulayan Grınçarova-Kojareva, "Devletin normal çalışmalarını sürdürecek ve adil erken seçimlerin organizasyonunu yapacak bir hükümet kuracağım." dedi.


Siyasi krizin devam ettiği Bulgaristan'da daha önce parlamentoda temsili olan üç siyasi parti kabine kuramamıştı.


Ülkenin geçici Başbakanı Dimitar Glavçev, bugün yaptığı yazılı açıklamada, "Siyasi sahadaki gerginliği azaltmak amacıyla ikinci bir dönem için başbakan olmayacağım." ifadesini kullandı.


Şimdiye kadar geçici hükümetin Başbakanı olan Dimitır Glavçev hakkında da konuşan Rumen Radev,

"Geçici kabineleri kurduğumda, geçici Başabakan olarak mevcut siyasi zemindeki partilere eşit mesafede durmasını ve parlak bir siyasi figür olmamasını hedefledim. Dimitır Glavçev'in seçilmesinde bu prensibin uygulanması mümkün değildi, çünkü diğer adayların reddedilmesi bana başka seçenek bırakmadı" şeklinde konuştu. 


"Geçtiğimiz aylarda, geçici hükümetin Başbakanı (Dimitır Glavçev) siyasi amaçlarla kullanıldığına dair şüpheler nedeniyle makamı çevresinde gerilimler artmıştı. Her zaman, krizler anında kurulan geçici hükümetlerin amacının zaten gergin olan siyasi durumu daha da kötüleştirmek değil, yatıştırmak olduğuna inandım. Dimitır Glavchev'in kabinesi bu durumda bu hedefe ulaşamayacaktı, hele de halihazırda başlamış olan yoğun seçim kampanyasının arka planı göz önüne alındığında" diye ekledi. 


Anayasada yapılan son değişikliklere göre, erken seçim sürecinde geçici bir hükümetin başbakanı belli başlı bazı devlet kurumlarının yöneticileri arasından seçilebiliyor.


Olası adayların listesi, Parlamento Başkanı, Merkez Bankası, Sayıştay ve Ombudsman kurumlarının yönetici ve yardımcılarından oluşuyor.


2015'den bu yana Sayıştay Başkan Yardımcısı olan Grınçarova-Kojareva'nın dışında bu listede yer alan diğer isimler daha önce geçici başbakan adayı olmayı reddetmişti. 


Kaynak: HABERBG.NET, AA 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

* Yazılan yorumlardan site sahibi sorumluluk taşımaz !

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

***
ВАЖНО: Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.

Съдържанието на HABERBG.NET и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

Site haberlerin en altında reklam