Petriç yakınlarında antik Roma kazısında Yunan tanrısı heykeli bulundu



               Antik Kanalizasyon Kazısında Hermes Heykeli Bulundu


Petriç yakınlarındaki Heraclea Sintica antik bölgesinde Roma dönemine ait bir kanalizasyon kazısı yapan arkeologlar, Hermes'in büyük bir mermer heykelini keşfettiler.


 Heykel 2 metre yüksekliğinde ve sadece elleri eksik olmak üzere neredeyse eksiksiz olarak olağanüstü durumda. Heraclea Sintica'da şimdiye kadar bulunan tek eksiksiz Roma heykeli ve kazı lideri Dr. Lyudmil Vagalinski, bunun tüm Bulgaristan'daki en iyi korunmuş Roma heykeli olabileceğine inanıyor.


Heykel, antik kentin ana kanalizasyonu olan Cloaca Maxima'nın içinde bulundu. Kanalizasyonun bu bölümünün üzerindeki arazi özel mülkiyete ait olduğundan, belediyenin burayı belediye mülkünde olduğu gibi koruma ve restore etme yetkisi bulunmuyor. 


Arkeologlar erozyonun antik yapılara onarılamaz zararlar vermesini engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu kez durumlarını değerlendirmek için duvarları süpürürken bir mermer parçasına rastladılar. Duvara doğru temizlemeye devam ettiklerinde heykelin tamamını ortaya çıkardılar.


Günümüzde Rupite köyü olan Heraclea Sintica, depremden sonra hızla gerilemesinin ardından MS 500 civarında terk edildi.


Heykel tamamen kazıldığında, ağır ve narin heykelin kanalizasyondan güvenli bir şekilde çıkarılabilmesi için özel olarak inşa edilmiş bir yapı içinde yükseltilecek. Daha sonra Petriç'teki Tarih Müzesi'ne taşınmak üzere vinçle kaldırılacak ve burada nihai olarak halka sergilenmek üzere korunacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

* Yazılan yorumlardan site sahibi sorumluluk taşımaz !

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

***
ВАЖНО: Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.

Съдържанието на HABERBG.NET и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.