Mümün Hüseyin: Arı iki ay bal veriyor, biz 12 ay bakıyoruz

Mümün Hüseyin, hem pratisyen hekim gibi hem de arıcı olarak hayatını sürdürüyor 📷 Valentina Stoeva, BTA 

Ardino'nun Brezen köyünden arıcı ve aynı zamanda bölgede pratisyen hekim (feldşer) olarak tanınan Mümün Hüseyin , BTA'ya, arının iki ay boyunca Mayıs ve Haziran'da bal verdiğini kendileri ise de 12 ay boyunca bu işle ve arılarla ilgilendiklerini söyledi.


Mümün Hüseyin, yıllardır hobi olarak Batı ve Doğu Rodoplar sınırındaki ve deniz seviyesinden 519 metre yükseklikte bulunan Halaçdere köyünde arılara bakıyor ama üç yıldır profesyonel olarak bu işi yapıyor.Daha sonra oğlu, Avrupa arı çiftliği projesine başvurdu ve bugün 126 arı kovanı bulunuyor. Hüseyin, arılara bakmanın bu yaşta kolay olmadığını ancak oğlu ve gelininin yardımıyla bunu başardığını söyledi.


Keneler en büyük tehdit 


Arıların en büyük belası kenelerin olduğunu söyleyen Mümün Hüseyin, "Çoğunlukla onlardan korkuyoruz," diye ekleyerek "Tam zamanında kenelere karşı tedavi edilirse sorun sorun yok . Tedavi bal mevsiminden bir ay önce ve sonra yapılmalı , asla mevsiminde yapılmaz, yok sa bal temiz olmaz" diyor. 


Hava anormalliklerinin, özellikle de kışın alışılmadık derecede yüksek sıcaklıkların arıların kafasını karıştırdığını ve bunun da üretkenliklerini etkilediğini söyleyen Hüseyin, 

"Arı havanın güzel olduğunu, otlama beklendiğini düşünerek dışarı çıkar, koşar, uzun bir yol gider ve hiçbir şey getirmez. Bu onu yoruyor ve arıların ömrü uzun değil" diye belirtti. 


Hava güzel ve sıcaksa iki ayda kovanlardan iyi bir hasat yapılabilir. Ancak arıcı, çiçeklenme sırasında yağmur yağarsa veya soğuksa ve fazla renk yoksa, yine iyi bir hasat alınmayacağını açıkladı. Ona göre  2023 yılında 500 kilogram üzerinde bal topladı. 


Bölge halkı pratisyen hekim olarak tanıyor 


Halaçdere'de Mümün Hüseyin, mesleği nedeniyle daha çok sağlık görevlisi olarak biliniyor. 1995 yılında köye geldi ve yerel sağlık ocağında çalıştı , ancak 2000 yılındaki sağlık reformu hayatında önemli bir yol ayrımına gitti ve iki mesleği daha edindi : muhtarlık ve arıcı. 


"2000 yılında bu reform yapıldığında bu gördüğünüz ev bir sağlık ocağıydı. Reformla birlikte belediye, sağlık hizmetlerini sürdürmenin imkânı olmadığından satmaya başladı. Burada sağlık çalışanı gibi çalıştım , burada yaşadım ve bugüne kadar evimdi, bu binayı satın aldım ve benim evim oldu " dedi.


 Bir dönem işsiz kaldı, 2003 yılında köyün muhtarlığına aday oldu ve dört dönem görev yaptı, son görev süresi 2019'da sona erdi.Adam hastalanır ve görevinden vazgeçer. 


Bilgi ve deneyim kazanarak eski mesleğine geri döndü ve bugün Brezen'de yeniden sağlık görevlisi, ancak genç bir doktorun tıbbi uygulamasında yardımcı oluyor. Yine hastaları evinde ağırlıyor. Baldan dolayı da onu orada arıyorlar. Mümün Hüseyin , dağ balını bir kez tattıktan sonra tekrar satın almaya geldiklerini söylüyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

* Yazılan yorumlardan site sahibi sorumluluk taşımaz !

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

***
ВАЖНО: Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.

Съдържанието на HABERBG.NET и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

Site haberlerin en altında reklam

Efsane halterci Naim Süleymanoğlu'nun Bulgaristan Mestanlı şehrindeki evi müze oldu 〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓

Naim Süleymanoğlu'nun müzeye dönüştürülen evinde ünlü haltercinin yaşamı anlatılıyor