Bulgaristan 2035’e kadar kömürden çıkarsa sağlık maliyetlerinde 10 milyar avro tasarruf sağlanabilir

⬆️ Bulgaristan’daki kömürlü termik santrallerden  kaynaklanan hava kirliliğine bağlı yıllık ortalama PM2.5 (2023)

Bulgaristan'ın linyit yakan eski kömürlü termik santrallerden kaynaklanan hava kirliliği, Türkiye, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Yunanistan’da insanları zehirliyor. Greenpeace Bulgaristan'ın çalışmasına göre, yenilenebilir enerjiye 2035 yılına kadar geçilirse sağlık maliyetlerinde 10 milyar avro tasarruf sağlanabilir.



Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nın (CREA) bugün yayımladığı yeni bir rapor, Bulgaristan’ın önümüzdeki on yıl içinde kömürü terk ederek Türkiye’nin de aralarında olduğu Güneydoğu Avrupa’da 3 bin 600 kişinin hayatını kurtarabileceğini ortaya koydu. Greenpeace Bulgaristan tarafından yaptırılan çalışmaya göre, yenilenebilir enerjiye 2035 yılına kadar geçilirse sağlık maliyetlerinde 10 milyar avro tasarruf sağlanabilir. 


İnsan vücudunun her bölümünü etkilediği bilinen partikül maddeler atmosferde iki haftaya kadar kalabiliyor. Bu yüzden, Bulgaristan’daki kömürlü termik santraller milyonlarca insanın daha fazla kirleticiye maruz kalmasına neden oluyor. Hava kirliliği sınır tanımadığı için komşu ülkelere de ulaşıyor.



Araştırmacılar, en son bilimsel verilere dayanarak Bulgaristan’daki kömürlü termik santrallerden kaynaklanan hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini hesapladı. Bu etkiler arasında erken ölümler, hastaneye yatışlar, astım semptomları, çocuklarda ve yetişkinlerde bronşit, erken doğumlar, düşük doğum ağırlığı ve doğum sonrası ölümler, IQ kaybı ve işe devamsızlık yer alıyor.


Yenilenebilir enerjiye hızlı geçiş binlerce hayatı kurtaracak


Bulgaristan’da yenilenebilir enerjiye hızlı bir geçiş, binlerce hayatı kurtarmanın yanı sıra vatandaşlar için daha ucuz enerji sağlayacak. 


AB’de kömürden çıkışın en büyük geciktiricilerinden biri olan Bulgaristan, elektriğinin yaklaşık %40’ını hala düşük kaliteli ve yüksek toz çıkaran linyitten elde ediyor. Aralarında Balkanlar‘daki en büyük kömür kapasitesine sahip, devlete ait Maritsa Iztok 2‘nin de bulunduğu birçok kömürlü termik santral günümüz çevre kirleticileri gerekliliklerini karşılayamıyor.


 Diğer Balkan ülkeleri yenilenebilir enerjiye geçiş için kararlı adımlar atarken, Bulgaristan on yıllık fırsatı heba etti.


Greenpeace Bulgaristan İklim ve Enerji Kampanyacısı Desislava Mikova şunları söyledi:

Art arda gelen hükümetlerin yıllarca süren inkârının ardından Bulgaristan’ın artık gerçeklerle yüzleşmesi gerekiyor: Kömür yakmak ekonomik ve sağlıklı değil, ülke ve ülke sınırları dışında insanların sağlığına zarar veriyor.


 

Enerji dönüşümü halihazırda gerçekleşiyor ve karar vericilerin yaşam, sağlık, dirençli ekonomi ve yaşanabilir bir gezegen için mevcut çözümleri yakalamalarının tam zamanı.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

* Yazılan yorumlardan site sahibi sorumluluk taşımaz !

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

***
ВАЖНО: Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.

Съдържанието на HABERBG.NET и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

Site haberlerin en altında reklam

Efsane halterci Naim Süleymanoğlu'nun Bulgaristan Mestanlı şehrindeki evi müze oldu 〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓

Naim Süleymanoğlu'nun müzeye dönüştürülen evinde ünlü haltercinin yaşamı anlatılıyor