Kaolinovo (Bohçalar) şehir meydanında 1989 yılında Türklerin ayaklanmalarında ölen dört şehidin anısına bir anıt açıldı.
Açılışa HÖH lideri Mustafa Karadayı,Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) Başkanı Hans van Baalen ve Kaolinovo Belediye Başkanı Nida Ahmet katıldı.
BULGARİSTAN TÜRKLERİ İSİMLERİ İÇİN YÜRÜDÜ
Mayıs 1989 yılında isimlerinin, hak ve özgürlüklerinin geri verilmesi ve totaliter rejimin baskılarının son bulması istemiyle ayaklanan Türkler, dönemin jandarma ve emniyet güçleri tarafından bastırılmış, bu yürüyüşlerde birçok şehit verilmişti.
Bu yürüyüşlerde hayatını kaybeden Necip Osman, Mehmet Saraç, Hasan Arnaud ve Mehmet Salih Lom, Kaolinovo ilçesinin şehitleri olarak anılıyor.
Ünlü heykeltıraş Seyfettin Şekerov'un eseri olan anıt, ilçenin verdiği dört şehidin ismini ölümsüzleştirirken, anıtın üzerinde de Nazım Hikmet’in “Sen Yanmazsan, Ben Yanmazsam, Biz Yanmazsak, Nasıl Çıkar Karanlıklar Aydınlığa” dizeleri yer aldı.
Hristo Smirnenski ortaokulundan öğrencilerin okuduğu şiirler izleyenlere duygu dolu anlar yaşatırken; bölge imamı Bulgaristan Türklerinin hak davasında ölenler için dua okudu, şehitler rahmetle anıldı.
🔺 Öğrenciler okudukları şiirler ile izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı |
Kaolinovo Belediye Başkanı Nida Ahmet bu süreçle ilgili şöyle konuştu,
“ Totaliter rejime karşı onların tek, küçücük istekleri vardı. Ana dilini rahatça konuşmak, dinini güzelce yaşamak, isimlerini geri almak. Ama totaliter rejim maalesef bunlara karşı çıktı ve üzerlerine tankları yürüttü. Dört şehidimiz var belediyemizde. Kus köyünden Necip Osman, Mehmet Saraç, Hasan Arnaud ve Mehmet Salih Lom” dedi.
İTİRAZ EDENLER BELENE'YE GÖNDERİLDİ
Emekli öğretmen Sabri Osmanov, o günleri şöyle anlatıyor:
"İsimleri değiştirmek için muhtarlık bizi çağırdı, askerler tüfeklerle, köpeklerle, hatta tanklarla köye geldi. İnsanlar ağlayarak toplandı buraya, bu işin haksız olduğunu ispat etmek istediler. Bunun haksız olduğunu diyenler, işaret edenler tespit edildi, konuşanlar, itiraz edenleri topladılar. Belene’ye gönderdiler. Biz bu haksızlığı hiçbir vakit unutmayacağız."
''MAYIS OLAYLARI''
Demokrasi kıvılcımları ‘Mayıs olayları’ olarak anılan süreç, 1989 yılında Bulgaristan Türklerinin totaliter rejime karşı ayaklanması ve yürüyüşlerin sembolü olarak geçiyor. 24 Mayıs 1989 yılında Bulgaristan ile Türkiye sınırlarının açılmasıyla büyük göç yaşandı.
Kaynak:DHA, HABERBG.NET
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
* Yazılan yorumlardan site sahibi sorumluluk taşımaz !
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
***
ВАЖНО: Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.
Съдържанието на HABERBG.NET и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.