Bulgaristan Ulusal Radyosu Türkçe Yayınlar Bölümü,72 yıllık yayın hayatını kutluyor

FOTOĞRAFLAR:İhvan Radoykov

Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR) Türkçe Yayınlar Editörlüğü, 72 yıldır ülkedeki Türkleri ilgilendiren konularda yayınlar gerçekleştiriyor.

Ulusal Radyo Türkçe Yayınları Editörlüğü, 13 Şubat Dünya Radyo Günü kapsamında 72 yıllık yayın hayatını kutluyor. BNR Türkçe Yayınları Editörlüğü çalışanları, 13 Şubat Dünya Radyo Günü vesilesiyle Türk Bulgar Kadınları Dostluk Derneği (TUBUKADD) üyeleriyle bir araya geldi.Dernek Başkanı Gülay İspir, bu yılki ana teması “diyalog, barış ve hoşgörü” olan 13 Şubat Dünya Radyo Günü dolayısıyla BNR’yi ziyaret etti.

''TÜRKÇE YAYINLAR BÖLÜMÜN KÖKLÜ TARİHÇESİ VAR''

BNR Türkçe Yayın Yönetmeni Tanya Blagova, BNR’nin ülkedeki Türk nüfusuna yönelik Türkçe yayınlarının 1947 yılında başladığını anlattı ve şöyle konuştu:


Bulgaristan Devlet Radyosu’nda, Türkçe Yayınlar olarak köklü bir gelenek ve tarihçemiz var” dedi.

Dinleyicilere özel oluşturulan içeriğin Türkçe yayınlarına farklılık kattığını belirten Blagova, 


Özellikle Türk nüfusunun yoğun olarak yaşadığı bölgelerden gelen haberlere ağırlık veriyoruz. Farklı alanlarda başarılı olan Türkleri tanıtıyoruz. Dinleyicilere özel yayınlar hazırlıyoruz.dedi.

EN ÇOK DİNLENEN  TÜRKÇE YAYINI

Tanya Blagova, 9 yabancı dilde yayın yapan BNR’nin Türkçe yayınlarının İngilizcenin ardından en çok dinlenen ve internet sitesi en çok ziyaret edilen radyo yayını olmasından dolayı gurur duyduklarını söyledi.

Kültür, Sanat ve Edebiyat” adlı programın yapımcı ve sunucusu Müjgan Baharova da ülkenin en ilginç kültürel etkinliklerini tanıttığını, eserlerini Türkçe olarak kaleme alan şair ve edebiyatçıların yolladığı kitaplardan alıntılar okuduğunu belirtti.


Bu Pazar” programının yapımcı ve sunucusu Ayser Ali de sosyal ve kültür içerikli programda birçok alanda başarılı insanların hikayelerini paylaştığını kaydetti.“Dünden Bugüne Radyo” programını hazırlayan Sevda Dükkancı da 1950’li yıllarından bu yana BNR Türkçe Yayınları editörlüğünde çalışarak radyoya katkı sağlayan kişilerin emeklerini öyküleştirdiğini ifade ederek,


 "BNR, hem burada yaşayan Türklerin ana dilini yaşatan hem de yaşayan bir hafızasıdır.” diye konuştu.

BALKAN TÜRKÜLERİ DİJİTAL ORTAMA AKTARILIYOR

BNR Türkçe yayınların arasında en fazla dinleyici kitlesine sahip programlardan birini Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmet sunuyor.Her hafta cuma yayınlanan bir saatlik “Cuma Öğleden Sonra” adlı programda dini konuları işlediklerini dile getiren Ahmet, 


Bulgaristan Müslümanlarını ilgilendiren güncel, ahlak, inanç, ibadet ve sosyal hayattaki konuları ele alıyoruz.dedi.

5 BİNE YAKIN BULGARİSTAN TÜRKLERİNE AİT TÜRKÜLER MEVCUT


🔺 Şevkiye Çakır, BNR müzik arşivlerinde “altın hazine” olarak bilinen 5 bine yakın Bulgaristan Türklerine ait türkülerin kayıtlı olduğunu belirtti


Yollar Köyden Geçer” ve “Acısıyla Tatlısıyla Mektuplarınız” adlı programları sunan Şevkiye Çakır da programlarında dinleyicilerin yaşamlarını ve etnik sorunlarını dile getiren dinleyici mektuplarına yer verdiklerini paylaştı. Çakır, BNR müzik arşivlerinde “altın hazine” olarak bilinen 5 bine yakın Bulgaristan Türklerine ait türkülerin kayıtlı olduğunu ve programlarında bu eserlerin dinletildiğini belirtti.

Çakır, bant kayıtlı olarak arşivlerdeki Balkan türkülerinin dijital ortama aktarılması çalışmasının devam ettiğini kaydetti. 

Muhabir:İhvan Radoykov
Kaynak:AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

* Yazılan yorumlardan site sahibi sorumluluk taşımaz !

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

***
ВАЖНО: Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.

Съдържанието на HABERBG.NET и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

Site haberlerin en altında reklam

Efsane halterci Naim Süleymanoğlu'nun Bulgaristan Mestanlı şehrindeki evi müze oldu 〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓

Naim Süleymanoğlu'nun müzeye dönüştürülen evinde ünlü haltercinin yaşamı anlatılıyor