Yayın hayatına başlayan Nöbettepe dergisi Filibe'de tanıtıldı

FOTOĞRAFLAR: T.C. Filibe Başkonsolosluğu



Türkçe ve Bulgarca yayımlanan edebiyat, kültür ve sanat dergisi Nöbettepe, yayın hayatına Aralık'da başlamıştı.

Merkezi Filibe kentinde olan Bulgar-Türk Edebiyat Kulübü ile ve aydınların girişimiyle Türkçe ve Bulgarca yayınlanacak olan Nöbettepe isimli dergi yayın hayatına başladı. Geçmişten günümüze Bulgaristan Türklerinin edebiyat, sanat, bilim adamları ve aydınlarının eserlerine ve çalışmalarına yer verilecek dergi 3 ayda bir yayınlanacak. 


Filibe'de bulunan 7 tepeden biri olan Nöbettepe adı verildi


Bulgaristan nüfusunun yüzde 10'unu oluşturan Türklerin anadilinde gazete ve dergi eksikliğinin çalışılacağı dergiye Filibe'de bulunan 7 tepeden biri olan Nöbettepe adı verildi.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni Kadriye Cesur, Bulgaristan'daki Türk nüfusunun ülkedeki Bulgar nüfusundan sonra ikinci sayısal büyüklükte olduğunu belirterek, 

"Oysa edebiyat, sanat adına yapabildiklerimiz, özellikle 1990 sonrası gelişen demokrasi döneminde, baskılardan sonra yapabildiklerimizin çok yetersiz kaldığını tespit ettik. Bizim, Bulgaristan'da uzun zamandan beri bir edebiyat, kültür, sanat dergimiz yoktu. Bu boşluğu fark etik. Değerli şair ve bilim insanı Aziz Taş ile beraber iş başına geçtik. Ciddi bir boşluk söz konusu. Mesajdan ziyade, geçmiş kültürümüze, mirasımıza değinerek, bunun üzerine kurulan yeni yapıtları ortaya koymak istiyoruz. Bugün Türkçe yazan bir gencimiz, Türkçe yazdığı bir şiiri ya da düz yazıyı herhangi bir platformda yayınlayıp, okurla buluşturamıyor. Bu dergi bunun laboratuvarı olacak" dedi.



Dergini Genel Yayın Kurulu üyesi, Filibe Üniversitesi'nden Türkoloji öğretim görevlisi doktor Harun Bekir, Bulgaristan'da anadili eğitimi sorununa değindi ve bu dergiyle önemli bir boşluğu kapatmayı hedeflediklerini söyledi. Bekir,


 "Bulgaristan yasalarına göre anadili Türkçe okullarda okutulma imkanı vardır. Ancak çok az öğrenci bu imkandan faydalanabiliyor. Dolayısıyla anadili Türkçe olan birçok öğrencimiz okullarda Türkçe okuyamıyor. Bu boşluğu doldurmak ve bu eksikliği gidermek için bazı çalışmaların yapılması gerekiyordu" diye konuştu.


Derginin genel yayın kurulunda Bulgar ve Türk edebiyat, eğitim ve sanat dünyasından doktor Anton Baev, Prof. Dr. Hüseyin Mevsimi, Prof. Dr.  Evdokiya Maneva, doktor Menent Şüktieva gibi isimler yer alıyor.

Bulgar sanatçılar Fazıl Say'ın  eserlerini sundu


Derginin tanıtımı Türkiye'nin Filibe Başkonsolosluğu'nun himayesi altında düzenlenen 'Dostluk Konseri' ile yapıldı.

 Devlet Radyosu'nun Filibe salonunda gerçekleşen konsere ilgi büyük oldu. Bulgar sanatçılar Fazıl Say ve başka Türk bestecilerden eserlerini sunarken, 
Türk opera sanatçısı Alper Ünlütürk ise Bulgar besteleri seslendirdi. 

Muhabir:Sevda Dükkancı
Kaynak: DHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

* Yazılan yorumlardan site sahibi sorumluluk taşımaz !

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

***
ВАЖНО: Няма да бъдат толерирани нецензурни коментари, расистки изказвания и обидни мнения. Те ще бъдат премахвани.

Съдържанието на HABERBG.NET и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

Site haberlerin en altında reklam

Efsane halterci Naim Süleymanoğlu'nun Bulgaristan Mestanlı şehrindeki evi müze oldu 〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓

Naim Süleymanoğlu'nun müzeye dönüştürülen evinde ünlü haltercinin yaşamı anlatılıyor