Bulgaristan Halk Çiftçi Partisi (BZNS) hükümeti Kemalist Devrimi çok takdir ediyor ve Ankara'da hükümetle temas kuruyor.26 Ekim 1922'de meclis kürsüsünde Başbakan Aleksandır Stamboliyski şu konuşmayı yapar:
''Büyük devlet adamı Kemal Paşa karşısında Türkiye'nin liyakatini kabul etmeliyiz.Komşumuz olan Türkiye ile ilişkilerimiz sadece iyi ve dostça olabilir.Ortak çıkarlar, birbirimizle barış içinde yaşamaya zorluyor ''.
Hayatı boyunca Kemal Atatürk Bulgaristan ve Türkiye arasında dostluk ve iyi komşuluk aramaktadır.Bulgaristan söz konusu olduğunda, Bulgar halkıyla olan derin saygısını ve iyiliğini vurgulamaktan geri kalmaz.Bulgaristan ile olan anıları çok güçlü ve sık sık nazikçe ifade ediyor. 1923'de Edirne'de Bulgaristan Başkonsolosu Todor Markov ile yaptığı görüşme sırasında Atatürk şu cümleleri sarf eder:
''Bulgar halkına, bildiğimiz duygulara ve değer verdiğimiz erdemlere karşı büyük bir sempatimiz var.Şahsen, Sofya'da yaklaşık iki yıllık hayatımın mükemmel anılarım var ve hala tanıştığım bazı ailelerle irtibat halindeyim.Balkanlarda dostane insanlara ihtiyacımız var.
Bulgar halkı coğrafi, politik ve ekonomik olarak ihtiyaçlarımızı en iyi şekilde karşılar.İki ulus arasında bir dostluk, hem size hem de bize daha güçlü ve daha bağımsız yapacak.Sizin ve bizim de elverişli komşuluklara, ticaret ilişkilerine ihtiyacımız var'' .
FOTOĞRAF HAKKINDA:Atatürk,Ankara'da aralarında milletvekili Angel Grozkov'un da yer aldığı Bulgar diplomatlarını kabul etti.
Başka zamanda yine Bulgaristan hakkında konuşma yapar.'Utro' gazetesinin 22 Ekim 1931 tarihli sayısında Atatürk'ün şu sözlerine yer verir:
''Bulgaristan'da yaşadığım keyifli anları unutmayacağım.Ben her zaman Bulgar halkının bir arkadaşı oldum ve olmaya da devam edeceğim.Çocukluğumdan beri bu ülkeyi seviyorum. Selanik'de Bulgarlarla arkadaş oldum.Her Bulgar sefaleti bana düşünülemez bir acı veriyor. Bulgaristan'a yardım etmek için elimden gelenin en iyisini yaptım.Kim Bulgaristan'a karşıysa o Türkiye'ye de karşıdır''.
Prof.Mümün Tahir
* HABERBG.NET'in onayı alındıktan sonra yazı materyalinin yayınlanmasına kaynak gösterme şartıyla izin verilir.