''Bir kere insan takdir etmesini öğrenmesi lazım. Sözümüze güzel olmuş demekle başlasak ne kaybederiz'' |
Merhaba, Sayın Genç Bayan!
Bir gün edebiyattan çok uzak olan yazınızı okudum. Hiç şaşırmadım, çünkü kendini unutup, başkalarının hesabını yapan ilk kişi değilsiniz. Benim ilk izlenim edebiyattan çok uzak olmanız. Yazınızda benimle ilgili olanları arsenal yalanlarından çıkarmışsınız.
İstenilmeyen tavsiyeyi vermek alışkanlığım yoktur, ama şimdi gerekiyor. Beni anlayın! Bu metni kendim için yazmıyorum. Ben dağlarda muhteşem kayın gibiyim. Beni ne yel, ne sel yıkabilir. Siz ancak bir fidansınız – hayata ve edebiyata böyle yalanla girerseniz, sizi yel de götürür, sel`de. Edebiyat yalanı sevmez - okuyucu hemen yakalar. Yalancının mumu Gabaaçın Sütlü nehrinin kıyılarına vurur ve deli İbrahim tutarda babasına iade eder, sözü vardır bizim Rodoplarda.
Okuyun ihtiyar genç kız ne yazıyorsunuz:
“Bulgaristan Türk sanatından bir tek türkü ezberinde olmayan Mümün Tahir gibi yaratıcılığı devlet pompasıyla şişirilenler, “büyük adamı yazanlar büyük adam olur” bir kaç saçmalığından esinlenerek, kâh Atatürk, kâh Kadriye Latifova hakkında kitap yazdılar ve en sonunda Bulgaristan Türklerinin kimliksizliği üstüne doktora tezi savunarak, ovasını ve belini sis sarmış, dört yanı bulut olan doruklardan birine oturarak, dünyayı tamamen göremez oldular.”
İşte bu yalanın özüdür!
Siz ancak utanabilirsiniz ve istediğiniz zaman birbirimizi tanıyabiliriz. Ama bu benim için çoook küçük iştir. Konu sizsiniz. Yalan yazmayın.
Genç hanım, dikkatle okuyun, çünkü bu yalanlar sizi yaşlı gösteren simanızı yüz yıllı neneye çevirebilir.
„Bulgaristan Türk sanatından bir tek türkü ezberinde olmayan...“
Yalnız Bulgaristan sanatından ve edebiyatından değil, bütün Türk edebiyatını bilen kişiyimdir –– Yunus Emre ye gitmeyelim. Üniversitede öğrencilere tanıtım yapatığım bazen ünlü Türk şairlerin ve yazarların isimlerini işaret etmek istiyorum – Samiha Ayvedi, Yahya Kemal Beyatlı, Fazıl Hüznü Dağlarca, Hüsein Rahmi Gürpinar, Rıfat Ilgaz, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet, Sabahattin Ali, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Sıtkı Tarancı vs.
Şu anda yakın dostum Cevat Çapan, Etoal Behraşoğlu, çok sevdiğim İnce vs. dirler.
„Bulgaristan Türklerinin kimliksizliği üstüne doktora tezi savunarak... „
Bu sözler sizin cehennemde yerinizi hazırlamıştırlar. Sizin simanız maymuna dönecektir. Genç ihtiyar hanım, bu benimle röportajdan ayrıntıları okuyun:
Benim şu ana kadar Bulgaristan'da Türk kültürü üzerine çalışmalarım:
- Festivaller, Bayram Kutlamaları, Kitap tanıtımları, Kültür alanında yapılan çalışmaların tanıtımları, sanat adamlarının anılması, Bölgesel, Ulusal ve Uluslararası konferanslar, seminerler düzenlemek. Ayrıca Kültür entegrasyonu programları konserler, yarışmalar, geceler, sergiler de düzenlemekteyiz. Bulgaristan Türklerinin tarihinde önemli bir yere sahip olan kültür anıtlarının yeniden kazandırılması çalışmaları ...
Mesela İsperih bölgesinde bulunan Demir Baba ve Tırgovişte’deki Baba Kondu Tekkesi onarıldı. Ayrıca İsperih, Omurtag, Cebel, Burgas ve Ruen Türk Kültürü Günleri düzenlemekte. Sofya şehir kütüphanesinde Türk Okuma evi açtık – Bu benim çok bir başarım. Yuvarlak masa toplantıları düzenlemekteyiz. Bulgaristan’da İslam Edebiyatı ve Kültürü Sergisi açtım. Ressamlarımızdan Kamber Kamber, Cemal Emurlov, Ziyatın Nuriyev, Nedim Mustafa, Hikmet Hacı, Seyfettin Şekerov, Ertan Hüseyinov ve Behçet Danacı gibilerinin eserlerinin sergisi düzenlendi.
Bulgaristan’da Türk edebiyatı ve kültürü günleri düzenledik. Ömer Lütfi Kırcalide, Kadriye Latifova Haskovo’da, Nazım Hikmet Şumen’de, Sabahattin Ali Varna’da ve Mustafa Kemal Atatürk Plovdiv’de olmak üzere bu okuma evlerini açtık. Ayrıca,Kırcali’de Kadın Kültürü ve Eğitimi Derneği Rodopeya, Kadın Derneği Birlik Tırgovişte’de, 21. Asır Türk Kültür merkezi Sofya’da, Recep Küpçü Kültür Merkezi Burgas’ta, 21.asır Balkanlar Derneği Kırcali’de, Tolerans Derneği Sofya’da, İstikbal Vakfı Kırcali’de, Milli okuma evi Şafak Omurag’ta v.s. faaliyete geçmişlerdir.
Recep Küpçü, Naci Ferhadov, Halit Daglı, Durhan Ali, Osman Azis, Sabrı Alagöz, Mustafa Çete, Ali Bayram şiir geceleri ve birçok konuda da konferanslar düzenledik.
Bütün bunlardan başka “Ressam Kamber”, “Kadriye Latifova Benim Tiyatrom” ve “Doktor Nevin” adlı filmler de çektim. Balkan yazarlar karşılaşmasını da organize ettim. Razgrad, Kırcali, Krumovgrad, Ruse ve Ardino’da edebiyat bayramlari ve geceleri düzenlemekteyiz. Burada şair, yazar ve gazeteciler bir araya gelerek Bulgaristan Türk Edebiyatı alanındaki problemler ve gelişmeler ele alınmaktadır. Şiirler okunmakta ve geçmiş edebiyatçıların eserleri ile halihazırdakilerin durumları, çalışmaları incelenmektedir.
Bulgar Yazarlar Birliği üyeleri arasında da bu tür karşılaşmalar organize etmekteyiz. Bu karşılaşmalarda hem birliktelik sağlanmakta hem de ortak problemler tartışılmaktadır. Diğer taraftan proje aşamasında olan bir çalışmamız var ki oda edebiyata meyilli olan gençler ile edebiyat alanında eserler vermiş kişileri buluşturma niyeti.
Her ay meşhur bir yazar gençlere edebiyat alanında yapılacak çalışmalar hakkında bir ders versin istiyoruz. Bu şekilde gençler arasında merak uyandırıp bu alanlarda çalışmalarını sağlamak istiyoruz.
Sonunda:
Bir kere insan takdir etmesini öğrenmesi lazım. Sözümüze güzel olmuş demekle başlasak ne kaybederiz. Maalesef daha fazla bencillik hakim olmuş insanlara. Halbuki yapılan bir iş takdir edilse onu yapan kişide başka bir şey daha yapma merak uyandıracaktır.
Kişiler birbirlerini tebrik edemiyor işte bu canımı sıkıyor. Büyüğümüzü büyük bilelim,küçüğümüzü de küçük görelim. Bulgaristan Türklerinin Kültür hayatını yükseltmek ve Türkçe’nin iyi derecede öğrenilmesi ve kullanılması temel hedeflerimizden olması lazım. Bunu herkes birey olarak ve aile olarak kendine hedef seçmesi lazım.
Şu benim kitapları, lütfen okuyun (Paranız varsa Türkçeye çevirin, yoksa yalan yazmayın). "Животът заедно”, "Идентичност и толерантност. Философски и практически въпроси на културната интеграция", "Към интегрираща идентичност", „Времена и културно общуване”, „Междукултурно общуване и изкуство”, „Политико-философски речник” (в съавторство), „Неолиберално общуване и междукултурно общуване“, „Аксиология и сигурност”, „Етнодемография и култура на сигурността” и белетристичните "Славеят на Родопите", "Тревожен оптимизъм", "Стряха с много гнезда", "Преминаване","Земя за обетоване", "Бране на диви пчели", ", "Когато пътят беше граница", „Високо, зелено, нежно”, „Предизвикани звездопади”, „Азбуките на вечността”.
Yanlışın / Yalanın neresinden dönülürse kardır!
Türküm ve Türk tarihini ve edebiyatını herhalde sizden daha iyi tanıyorum. Cevabınızı beklemiyorum. Genç kalın!
En içten sevgi ve saygılarımla!
Prof. Dr. Mümün Tahir